Nederlanders die naar het buitenland reizen met medicijnen op zak zijn slecht op de hoogte van drugswetgeving in het doorreis- of vakantieland. Daardoor lopen zelfs gebruikers van onschuldige pijnstillers soms het risico op arrestatie en vervolging. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse reisorganisatie WeFlyCheap.nl, specialist in goedkope vakanties.

Bijna driekwart van de door WeFlyCheap.nl benaderde reizigers is zich geheel niet bewust van het feit dat afwijkende wetgeving op het gebied van verdovende middelen in het vakantieland desastreuze gevolgen kan hebben. Al met een iets te ruime voorraad paracetamolletjes kunnen reizigers in landen met een strenge drugswetgeving in moeilijkheden komen.

Risico’s medicijnen op reis

Ook onder reizigers die al langer ervaring hebben met medicijngebruik, is bewustwording over de risico’s nodig. Bijna een kwart van de respondenten in de WeFlyCheap-enquête gaf aan geen enkele maatregel te treffen om justitiële vervolging te voorkomen. Dat ook een medicijnpaspoort in sommige landen ontoereikend is om niet in de cel te belanden, is maar bij weinigen bekend.

Directeur Eelko van Drongelen van WeFlyCheap.nl: ,,Reizigers gaan er vaak ten onrechte vanuit dat in populaire vakantielanden als Thailand, Dubai en Indonesië dezelfde regels gelden als in Nederland.” Maar zelfs in medicijnen die je hier gewoon bij de drogist kunt kopen, zitten soms stoffen die in die landen op de lijst van verboden middelen staan, zoals codeïne. ,,Ik ken een voorbeeld van iemand die in Dubai werd aangehouden vanwege jetlagtabletjes met melatonine. Dan krijgt zo’n middel een wel  heel vervelende ‘bijwerking’, zegt Van Drongelen.

Een goede voorbereiding

Hij wijst erop dat medicijngebruikers er verstandig aan doen om zich goed voor te bereiden voor de reis om ellende te voorkomen. ,,Beter een paar uur investeren in de benodigde stappen vooraf, dan jaren in de bak terwijl je je van geen kwaad bewust was”, zegt Van Drongelen. ,,Dat doe je door een aantal stappen te nemen. We vinden het belangrijk om reizigers daarover te informeren.”

  • Stap 1: Vraag na bij apotheek of arts of je medicijn onder de Nederlandse Opiumwet valt. Dat is vaak het geval bij slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers, adhd-medicijnen en medicinale cannabis.
  • Stap 2: Als dat zo is, vraag je bij het CAK een officiële verklaring aan. Dat doe je door naar hetcak.nl te gaan en daar de procedure te checken voor de landen van bestemming (en de eventuele doorreislanden!). Als jouw land er niet bij staat, wend je dan tot de ambassade van dat land.
  • Stap 3: Vraag je arts om een medische verklaring in het Engels en stuur deze uitsluitend per post naar het CAK. Houd rekening met een verwerkingstijd van twee weken.
  • Stap 4: Vraag het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag om de verklaring te legaliseren. Je kunt langsgaan of de aanvraag per post afwikkelen.
  • Stap 5: Laat de verklaring tekenen door de ambassades van de landen waar je naartoe reist.

Van Drongelen: ,,En vergeet natuurlijk niet om deze verklaring mee te nemen als je op reis gaat!”