1. Graceland

Zelfs jongere generaties die niet opgegroeid zijn op de tonen van Love Me Tender, Jailhouse Rock en Viva Las Vegas kennen de King en zijn thuishaven Graceland in Memphis, Tennessee. Het voormalige landgoed van Elvis Presley is ook voor bezoekers die niet in de categorie diehard fans horen een aanrader en mag in deze top tien dus niet ontbreken. Het blijft fascinerend om een inkijkje te hebben in het privéleven van een van de grootste sterren ooit en samen met snikkende fans aan zijn graf te staan.

2. Sun Studio’s

Om de muziekhistorie die Memphis in al zijn facetten uitademt te kunnen ruiken, zien en zelfs voelen, moet je naar de Sun Studio’s aan Union Avenue. Grootheden als Elvis, Johnny Cash, B.B. King en U2 hebben hier hun platen opgenomen en zelfs onze eigen Acda en de Munnick stonden in deze studio achter de microfoon. Heb je aan een rondleiding niet genoeg en wil je zelf een sessie boeken? Geen probleem, de studio opereert nog steeds en sessies zijn gewoon via de website te boeken.

3. Peabody Hotel

Het Peabody hotel middenin het centrum van Memphis is een attractie op zich. Dit stijlvolle hotel is vooral bekend om haar vaste bewoners. Die staan afgebeeld op de handdoeken en het bedlinnen, je kunt met ze naar bad en ze op je boterham smeren. We hebben het hier over de bekende Peabody Ducks, die elke dag tijdens een ceremonie door de Duck Master uit hun nachtverblijf boven op het dak van het hotel worden gehaald. De rest van de dag dobberen ze heerlijk rond in de fontein in de hotellobby, waarna ze rond zessen weer onder grote belangstelling over de rode loper richting de lift waggelen die ze terugbrengt naar het dak.

4. Charlie Vergo’s Ribs

Memphis bezoeken zonder de beroemde dry ribs te hebben geproefd is ondenkbaar. In een onopvallende steeg in downtown zit een deur die naar deze spareribshemel leidt. Het is de deur van Charlie Vergo’s restaurant Rendezvous. Bestel een slab (genoeg voor 2 personen) met coleslaw en beans on the side en geniet. Naast veel echte beroemde namen aten zlefs beroemde fictieve namen in dit restaurant (karakters uit John Grisham boeken The Firm en The Last Juror)!

5. STAX museum

Ooit begonnen als een piepkleine platenwinkel in een voormalige bioscoop op de hoek van McLemore Avenue en College Street, uitgegroeid tot een van ‘s werelds belangrijkste opname studio’s en tegenwoordig een museum; STAX was en is het allemaal. In dit Museum of American Soul Music worden de sound en de legendes uit de Amerikaanse Soul muziek levend gehouden. Geen bezoeker van STAX zal ooit nog beweren dat musea saai zijn!

6. National Civil Rights Museum

Memphis neemt niet alleen een belangrijke plaats in de muziekgeschiedenis in, het is ook de stad waar een van de belangrijkste gebeurtenissen in de historie van de Verenigde Staten plaatsvond. Op 4 april 1968 werd de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van het Lorraine motel in Mulberry Street. Op deze plek vind je nu het National Civil Rights Museum waar op indrukwekkende wijze het verhaal van de strijd voor de burgerrechten van de Afro-Amerikanen wordt verteld. Een must visit voor iedereen die in Memphis komt!

7. Beale Street

Het muzikale hart van Memphis ligt Beale Street. Hier wordt het motto van de stad – Home of the Blues, Birthplace of Rock ’n Roll – nog elke dag in de praktijk gebracht. En niet alleen in de vele kroegen, restaurantjes en cafés, maar vooral ook op straat klinkt overal live muziek. Wie weet ontdek je hier wel de nieuwste blues sensatie of heb je echt geluk en tref je B.B. King zelf achter de microfoon in zijn club in Beale Street. Ook voor een heerlijk bord soul food ben je hier op de juiste plek.

8. Riviercruise op de Mississippi

Ga in Memphis aan boord van de prachtig gerestaureerde radarstoomboot the American Queen voor een onvergetelijke riviercruise op de Mississippi. Een tocht aan boord van deze lady voelt als een reisje terug in de tijd naar de dagen van Mark Twain, Tom Saywer en Huckleberry Finn. Aan boord ademt alles de sfeer van weleer, van de mahonie houten tafels, de leren fauteuils en de art deco lampenkappen tot aan het vele glimmende koper en brons. Comfortabele hutten, een prachtige eetzaal en de salon maken het plaatje compleet.

9. Beleef Gospel in een kerk

Alles in Memphis ademt muziek. Blues, Rock & Roll en Soul, maar zeker ook gospel muziek. En waar kun je het beste naar deze muziek luisteren? Juist, in een kerk. Met complete bands, grote koren en gepassioneerde kerkgangers is dit een indrukwekkende ervaringen, voor gelovigen en niet gelovigen. Ga bijvoorbeeld naar de Full Gospel Tabernacle Church van Al Green of de Mississippi Boulevard Christian Church voor echte gospel. Toegang is gratis, afgezien van een bijdrage in de collectezak.

10. Memphis Rock ‘n Soul Museum

In het Memphis Rock ‘n Soul museum vind je veel meer dan alleen gitaren en drumstokjes. Het museum vertelt het complete verhaal van de muziekgeschiedenis van Memphis. Een audiotour neemt je mee vanaf de katoenvelden in de dertiger jaren tot aan de betekenis die de muziek die hier zijn oorsprong vond nog steeds uitoefent. Combineer een bezoek aan het museum met een begeleide wandeling door Beale Street of stap in de gratis shuttle naar Graceland en de Sun Studio’s.