In het Belgische tv-programma Vlaanderen Vakantieland trekt Andrea Croonenberghs langs ’s werelds meest memorabele muziekbestemmingen. In de special ‘Rock-‘n-road’ ontdekt ze onder anderen de wortels van de country in Nashville en de blues in Memphis.

NASHVILLE – 21.11

Andrea haalt in Nashville enkele countrysterren voor de camera die opgenomen werden in de Country Music Hall of Fame: Barbara Mandrell, Charlie McCoy en Guy Clark. Maar ze ontmoet ook Emmylou Harris, Phil Everly en George Jones, al had die laatste nog nooit van België gehoord – maar hij hoort dan ook niet meer zo goed. Een bijzondere ontmoeting was die met de excentrieke George Gruhn, de absolute expert in vintagegitaren, en de man bij wie ook Bruce Sprinsteen en Eric Melaerts komen shoppen. Niet minder opwindend maar wel iets aangenamer vond Andrea de opnamesessie van I can’t help falling in love in de RCA Studio B, waar Dolly Parton in al haar haast ooit een buitenmuur ramde met haar auto en waar Elvis maar liefst 250 hits opnam. En ook al is Andrea niet zo’n kerkganger, de sfeer in de Jefferson Street Baptist Church vond ze hartverwarmend. Dat er in Nashville vandaag de dag ook meer te beleven valt dan country alleen, bewijzen hedendaagse kleppers als Kings Of Leon en The White Stripes.

MEMPHIS – 28.11

Ike Turner, John Lee Hooker, Sam Cook en Muddy Waters zijn stuk voor stuk geboren of getogen in Clarksdale, waar het leven keihard was. Het is ook meteen het stadje waar zich het kruispunt bevindt waar Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om een betere gitarist te worden. De vruchtbare grond van de Mississippidelta heeft veel katoen en ellende voortgebracht, maar gelukkig ook de delta blues. Een must is het prachtige BB King Museum in Indianola, helemaal gewijd aan de ambassadeur van de blues. Andrea is ook onder de indruk van het verhaal van het platenlabel STAX, waar blank en zwart in harmonie samenwerkten op alle niveaus, en dat in tijden van segregatie. Memphis vindt ze een gedroomd filmdecor. In de legendarische Sun Studio mag ze zowaar samen met Zweedse rockabilly’s ‘That’s all right mama’ van Elvis opnemen. Verder nog op het programma: rondstruinen in Graceland, het domein van The King; een gezellige babbel met twee van Elvis’ jeugdvrienden; een bezoek aan de shop waar Elvis zijn eerste gitaar kocht en een kijkje achter de schermen van gitaarbouwer Gibson.

De uitzendingen zijn op de volgende dagen op TV Eén:

Nashville: 21 november om 18.10 uur – herhaling op 22 november 17.15 uur
Memphis: 28 november om 18.10 uur – herhaling op 29 november 17.15 uur

De opnames in  Nashville en Memphis zijn tot stand gekomen in samenwerking met Target Travel Marketing, vertegenwoordiger van Deep South USA in Nederland en België.