Al jaren presenteren de staten van Rocky Mountain International zich als ‘The Real America’. Een artikel in het vooraanstaande, Amerikaanse True West Magazine over de top 10 van ‘True Western Towns 2009′ onderstreepte dit onlangs met maar liefst 3 vermeldingen! Volgens deze top 10 moet je voor het echte Western gevoel zeker een bezoekje brengen aan Cheyenne, Virginia City en Deadwood.

Nummer 1: Cheyenne (WY)

Cheyenne, de nummer 1 van de lijst en de hoofdstad van de staat Wyoming met ruim 55.000 inwoners, maakt serieus werk van haar historie. De slogan van deze stad ‘Live the Legend’ was dan ook nooit eerder zo toepasselijk. In rap tempo is hier de afgelopen jaren gewerkt aan het opknappen van het historische centrum, wat inmiddels resulteert in 6 officiële historische districten. Vooral treinliefhebbers komen hier aan hun trekken, want de stad is ooit gesticht door de arbeiders die hier de Union Pacific Railroad kwamen aanleggen. Vooral het Union Pacific Depot, het treinstation uit 1886, is een bezoekje waard.

Nummer 2: Virginia City (MT)

Al eerder stond Virginia City in het middelpunt van de belangstelling. Dit was in 1863 toen het goud in de grond veel gelukszoekers naar deze stad in Montana bracht. Vandaag de dag vindt men de rijkdom hier in de meer dan 150 historische gebouwen die perfect gerestaureerd zijn. En met slechts 132 inwoners is dat een prestatie van formaat die beloond is met de nummer 2 positie in deze top tien. Veel oude Western stadjes zijn ware ‘ghost towns’, maar niet Virginia City en dat is vooral te danken aan haar inwoners die er in slaagden de historie van deze stad weer tot leven te wekken.

Nummer 6: Deadwood (SD)

In de top 10 vinden we verder nog het stadje Deadwood in South Dakota. Hoewel de naam anders doet vermoeden en het aantal inwoners slechts 1.293 bedraagt, is Deadwood een levendig stadje. En met een restauratiebudget voor 2009 van meer dan 7 miljoen dollar, belooft deze Western Town de komende jaren nog verder te stijgen op de ranglijst. Dit enorme bedrag is overigens voornamelijk te danken aan het feit dat gokken hier wettelijk is toegestaan. Een feit dat afgelopen jaar zo’n 1,5 miljoen bezoekers trok naar de stad waar de beruchte revolverheld Wild Bill Hickok zijn laatste adem uitblies in Saloon #10. Het is ook nu nog mogelijk om in deze Saloon #10 te gokken. En dat is toch een win-win situatie, want mocht je hier geld verliezen, dan weet je dat dit besteed wordt aan het in stand houden van al dit moois. Deze stad is dan ook met recht ‘one of the best in the West’!