In het weekend van 26 en 27 september vindt in de Black Hills van South Dakota de 44e editie plaats van de Buffalo Roundup. Tijdens dit jaarlijkse spektakel worden de bizons die in Custer State Park leven door cowboys bij elkaar gedreven. Vanaf speciaal ingerichte plekken op de prairie kan het publiek dit unieke schouwspel van dichtbij meemaken. Bizons kunnen een snelheid bereiken van maar liefst 80 km per uur. Tel daarbij het geluid van duizenden denderende hoeven op en de sensatie van een trillende aarde en je hebt alle ingredi├źnten voor een onvergetelijke belevenis.

Met uitsterven bedreigd

Aan het einde van de 19e eeuw waren er nog slechts tientallen bizons over in Noord Amerika en werd deze diersoort met uitsterven bedreigd. Gelukkig lopen er inmiddels weer zo’n 500.000 exemplaren rond. De kudde in Custer State Park is een van de grootste met ongeveer 1.000 dieren.

Bizons te koop

Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt en daarmee schade berokkend aan de natuur wordt deze elk jaar bijeengedreven tijdens de Roundup. De dieren worden dan niet alleen geteld, maar ook meteen gebrandmerkt en gevaccineerd. Het teveel aan dieren wordt vervolgens in november tijdens een veiling te koop aangeboden.

Top evenement

Onlangs werd het belang van dit zowel praktische als toeristische evenement onderstreept door een vermelding op de lijst van 100 top evenementen in Noord Amerika. Iedereen die meer wil weten over dit unieke spektakel kan terecht op www.travelsd.com. Meer informatie over de staat South Dakota is te vinden op www.realamerica.nl. Hier kan men ook een gratis brochurepakket aanvragen.