Zoals bekend, gaan er nieuwe regels gelden voor reizigers naar de Verenigde Staten. Wellicht minder bekend is dat deze regels al per 12 januari 2009 ingaan!

Wat is nieuw?

Wie nu naar de VS reist en daar maximaal 90 dagen verblijft, vult in het vliegtuig een zogenaamde ‘groene kaart’ (officieel een I-94 formulier) in die bij de douane in de VS overhandigd wordt. Wie na 11 januari volgend jaar naar de VS reist, moet dit nu vooraf via internet aangeven. Dit gaat via het nieuwe Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Een zelfde systeem wordt al jaren gebruikt voor reizigers naar Australië.

Hoe werkt het?

Wie inlogt op de ESTA website moet 4 stappen doorlopen om toestemming te krijgen om naar de VS te reizen. In feite vult men via deze website dezelfde gegevens in als men nu op de ‘groene kaart’ invult. Het verschil is dat het nu elektronisch en voorafgaand aan de reis gebeurt. Na het invullen van de benodigde gegevens en het beantwoorden van een aantal vragen, krijgt men binnen enkele minuten een reactie op het vooraf opgegeven e-mailadres.

En verder?

Net zoals nu al het geval is, dient men voor het reizen naar de VS over een elektronisch paspoort te beschikken. Daarnaast dienen ook kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort! Het advies is verder om de toestemming via internet minimaal 72 uur voor vertrek naar de VS te regelen. En wie voor 12 januari naar de VS reist en pas na 12 januari terugkeert, doet er ook verstandig aan zich via ESTA aan te melden. Krijgt men eenmaal toestemming, dan is deze twee jaar geldig en is het dus niet nodig om voor iedere keer dat men in die periode naar de VS reist opnieuw toestemming te vragen.

Vakantiebeurs

Op de Vakantiebeurs, die van 13 tot en met 18 januari 2009 (13 januari vakdag) in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt, zal bij de informatiebalie van het Bezoek Amerika Paviljoen (Hal 1) meer informatie verkrijgbaar zijn over de nieuwe regels.