Juist nu het ambachtelijk brouwen en tappen van traditioneel én trendy bier in de steden van Texas een enorme hype beleeft, heeft het parlement van de staat zich de woede van de brouwers op de hals gehaald met een nieuwe wet. Deze ‘afpersingswet’ beperkt hun groeimogelijkheden, zeggen de brouwers.

Zelfs een zelfstandige bar met eigen microbrouwerij kan door de wet in sommige gevallen worden gedwongen een distribiteur te betalen om hun bier uit de eigen tap te mogen laten vloeien. Die verplichting geldt bijvoorbeeld wanneer de kleine brouwer zich aansluit bij een producent of investeerder die in totaal goed is voor meer dan 225.000 vaten per jaar, oftewel ruim 26 miljoen liter. In vergelijking: AB InBev, ’s werelds grootste bierproducent met het Amerikaanse Budweiser, het Belgische Stella Artois en het Mexicaanse Corona, brouwt jaarlijks 400 miljard liter. Heineken is met de helft daarvan de nummer 2.

In de afgelopen jaren zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten in Texas, de kleinschalige brouwerijen van ambachtelijk bier. Er zijn er inmiddels meer dan 250, van de traditionele pilsmakers met Biergarten in Duitse immigrantenstadjes in Hill Country, tot de hippe, urban proeflokalen en bars en saloons in de twee-eiige tweelingsteden Dallas en Fort Worth, de bruisende hoofdstad Austin, het Tex-Mexparadijs San Antonio en het hemelbestormende Houston. Ze hebben aansprekende namen als 8th Wonder Brewery, The Dancing Bear Pub, Bitter Sisters Brewing, Drink of Ages Pub en Uncle Billy’s Brewery & Smoke House. Craft beer, zoals Amerikanen het ambachtelijk gebrouwen bier noemen, is razend populair in Texas. Zowel Texanen als toeristen in de zonovergoten staat laven zich graag aan een karakteristiek speciaalbiertje dat tenminste ergens naar smaakt.

Is de biercultuur in Texas in gevaar nu de lobby van de vermogende biermastodonten de Republikeinse initiatiefnemers voor de wet heeft weten in te pakken? Nee, zo dramatisch zien zelfs de felste tegenstanders van de nieuwe regulering het niet. De brouwers, die zich hebben verenigd in het Texas Craft Brewers Guild, zijn vooral gefrustreerd over het feit dat ze met hun rijkelijk bekroonde bieren voor miljarden bijdragen aan de Texaanse economie, maar dat hun groei nu wordt belemmerd doordat ze zich alleen tegen onnodig hoge kosten kunnen aansluiten bij investeerders of collega-brouwerijen om ook buiten de eigen taps hun bier aan de man te brengen. In de Texaanse media zeggen ze echter dat de invoering van de wet hooguit betekent dat ze een slag hebben verloren, maar dat ze blijven doorvechten voor hun ontwikkeling.

Consument proeft niets van nieuwe wet

Wie zelf wil genieten van de kwaliteit van Texaanse bieren, heeft mogelijkheden te over. Zo kun je in de befaamde cowboystad Fort Worth een bierroute langs tien bierbrouwerijen volgen, de Fort Worth Ale Trail. Op www.fortworth.com/aletrail vinden liefhebbers een paspoort voor de trail, dat in elke brouwerij een stempel krijgt.

Het Texaanse ambachtelijke bier is ook waar het om draait op de talrijke Oktoberfesten die in het centrale deel van de staat worden gehouden. Een slordige 2,5 miljoen Texanen zijn van Duitse afkomst en net als in die Heimat zijn Oktoberfesten er populairder dan ooit, traditioneel en hip tegelijk. De maand wordt voorafgegaan door het Texas Craft Brewers Festival op 30 september in de Fiesta Gardens in de hoofdstad Austin. Op het evenement, waar je behalve van bier ook kunt genieten van eten en muziek, zijn meer dan 60 stands waar brouwerijen je trots kennis willen laten maken met een unieke producten.

Bierliefhebbers kunnen zelfs in stijl overnachten in Texas. Het charmante boetiekhotel Emma in San Antonio is gevestigd in een voormalige brouwerij. Het hotel is prachtig vormgegeven, waarbij zoveel mogelijk industriële elementen behouden zijn gebleven en zijn aangekleed met een stijlvolle inrichting met prachtige tapijten, leren banken, warme kleuren en natuurlijk hier en daar oude biervaten.