Steeds meer Europese landen gaan over tot elektronische tolheffing op autowegen, het instellen van milieuzones en het verplichten van verkeersveiligheidsattributen. Hierdoor wordt het voor de reiziger steeds ingewikkelder om met de auto of camper de grens over te gaan.

Vooral met de introductie van digitale tolvignetten gaat het hard. Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben het systeem inmiddels ingevoerd, andere landen zullen spoedig volgen. Het elektronische wegenvignet is een simpele oplossing, waarbij de registratie van het vignet wordt gekoppeld aan het kenteken. Daardoor is het niet langer nodig om een zelfklevende sticker te bemachtigen die achter de voorruit moet worden geplakt. Dat scheelt veel tijd en ongemak.

Nadeel is echter dat elk land het op zijn eigen manier doet. Door dat gebrek aan uniformiteit ziet de vakantieganger door de bomen het bos niet meer. Bovendien loopt men hierdoor het risico op boetes wanneer bijvoorbeeld blijkt dat het benodigde vignet niet is aangeschaft. Vervelend, want de controles zijn streng en de boetes hoog.

AutoTolVignetten.nl brengt met een handige online reisplanner wél helderheid, waardoor de reiziger precies krijgt aangeboden wat nodig is voor de komende reis. Binnen een werkdag na betaling via IDEAL ontvangt de automobilist de bevestiging dat het digitale wegenvignet zal ingaan op de gekozen datum. Ook milieustickers, zoals voor Duitsland en Frankrijk, kunnen op AutoTolVignetten worden besteld, maar zijn er nog niet in digitale vorm en worden dus naar de klant via de post verzonden. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor veiligheidsattributen die in sommige landen verplicht in de auto aanwezig moeten zijn, zoals veiligheidshesjes, een set reservelampen of een EHBO-doos.

Via de reisplanner op de site kan alles in één keer worden aanschaft. ,,Behalve het gemak spelen snelheid en service bij ons een belangrijke rol”, zegt Kelly Smid van AutoTolVignetten.nl. Zo is AutoTolVignetten.nl ook telefonisch bereikbaar voor advies en hulp bij aanvragen. Op de verkoop van (digitale) vignetten brengt AutoTolVignetten.nl een kleine marge in rekening.