Het is net geen nationale sport maar dat barbecueën een levensstijl is die door veel Texanen nageleefd wordt blijkt wel uit het feit dat er zelfs een Barbecue Trail bestaat. Deze inmiddels populaire Barbecue Trail loopt door vijf verschillende plaatsen gelegen ten zuidoosten van Austin. In Elgin, de “Sausage Capital of Texas” proef je de smaak die de Duitser Henry Meyer in de 18e eeuw vanuit Duitsland naar Amerika bracht. En in Houston, Tyler en Brady draait meerdere malen per jaar alles om verschillende grote en kleine barbecue kampioenschappen en festivals. Uiteraard staan ook hier de Texaanse steaks en spareribs centraal.

Texas Barbecue Trail

Bastrop, Taylor, Elgin, Lockhart en Luling delen een grote passie: de barbecue. Reden genoeg voor deze vijf gemeenten om samen de Texas Barbecue Trail te vormen. De plaats Lockhart mag sinds 1999 zelfs de titel “Barbecue Capital of Texas” dragen. Met name het populaire restaurant Lockhart Black’s is een aanrader voor liefhebbers van een goed stuk vlees! Het in 1932 opgerichte familierestaurant gaat al vier generaties mee en is een van de oudste in Texas. De doorgaans grote stukken vlees worden langzaam gekookt bij gematigde temperatuur in een zogenaamde barbecue pit. Een absolute must taste. Zo’n 80 kilometer verderop passeert de Texas Barbecue Trail “Meyer’s Elgin Smokehouse” in het plaatsje Elgin. Mede dankzij dit restaurant ontving de plaats de titel “Sausage Capital of Texas”. Reden genoeg om een bezoek te brengen aan deze populaire Texaanse spot.

Kreuz Markt in Lockhart is het perfecte barbecue restaurant voor ieder die op zoek is naar traditionele barbecue gerechten: standaard barbecuesaus vindt hier dus absoluut niet zijn weg naar de plaat. De Texaanse grillkunst staat of valt met de manier waarop het gerookt wordt. Dit geeft het vlees de beste smaak. Daarnaast is toch ook de zelfgemaakte saus van groot belang. Texanen houden van hun saus en families houden hun recept dan ook geheim. Wel mogen we verklappen dat de belangrijkste ingrediënten van Texaanse barbecuesaus: azijn, water, boter, zwarte peper en cayennepeper, ketchup of tomatensaus en Worcestersaus zijn.

BBQ Kampioenschappen en festival

Het bewijs dat barbecue voor de Texanen veel meer is dan een speciale manier van koken blijkt uit de vele kookwedstrijden, festivals en barbecue kampioenschappen die hier jaarlijks plaatsvinden. Zo vindt in Houston jaarlijks de World Championship Barbecue Contest plaats. Op 22 mei klinkt het startschot van het jaarlijkse Houston Barbecue Festival, dat inzicht geeft in de barbecue scene van Texas’ tweede grootste stad. En op 14 mei staat het plaatsje Tyler in de regio Piney Woods compleet in het teken van het Red Dirt Barbecue en Music Festival. Altijd al de Wereldkampioenschappen “Barbecue Goat Cook-Off” bij willen wonen? Dan ben je op 2 en 3 september in Brady, Hill County, aan het juiste adres.