Ontspannen en verjongen zijn twee begrippen waar aan gedacht wordt bij de stomende warmwaterbronnen van Colorado. Toch ligt er veel meer in de diepte van deze helende wateren, namelijk de geschiedenis van de Amerikaanse staat Colorado. Jarenlange erosie, vulkanische activiteit en aardverschuivingen hebben geleid tot een overvloed aan natuurlijke hot springs. Reden genoeg dus om een bezoek aan deze diverse staat te brengen. Relax in een van Colorado’s helende warmwaterbronnen en geniet van het unieke erfgoed van de Centennial State. Bij een bezoek aan Colorado mogen onderstaande hot springs zeker niet overgeslagen worden.

Iron Mountain Hot Springs

De ‘nieuwste’ warmwaterbron, Iron Mountain Hot Springs, in Glenwood Springs liggen aan de oevers van de Colorado river. Verwacht wordt dat het geothermische bad komende zomer haar deuren voor het publiek opent. Helemaal nieuw is de warmwaterbron natuurlijk niet aangezien er al miljoenen jaren geothermische activiteit in het stadje plaatsvindt. Naast bovengenoemde nieuwe aanwinst is Glenwood Springs ook bekend vanwege het feit dat hier ’s werelds grootste warmwaterbron te vinden is; de Glenwood Hot Springs Pool.

De heilige Wiesbaden Hot Springs en stoomgrotten

Omringd door de San Juan Mountains, in het kleine historische bergdorpje Ouray, liggen de Wiesbaden Hot Springs. Het plaatsje Ouray is vernoemd naar het Indiaanse opperhoofd van de Ute stam, Chief Ouray. De Uncompaghre rivier die door Ouray stroomt ontleent zijn naam aan de taal die de Ute-indianen spraken; ‘Unca’ voor warm, ‘pah’ voor water en ‘gre’ voor veren. Dat de geschiedenis hier nog leeft blijkt uit het feit dat deze ooit heilige wateren vandaag de dag nog steeds voor ceremoniële doeleinden worden gebruikt. In de wintermaanden verwarmt het geothermische water het historische hotel.

Luxe in de Dunton Hot Springs

Genesteld in de San Juan Mountains, in een ongekend mooi spookstadje, ligt het luxe resort Dunton Hot Springs. De cabins van het resort liggen in een prachtige vallei en zijn perfect voor een romantische getaway, maar ook voor een weekend met de girls. Het is niet zonder reden dat Condé Nast Traveller magazine het resort in 2014 heeft toegevoegd aan de ‘2014 Gold List’. Ook culinaire liefhebbers komen niets tekort in het luxe oort. Vorig jaar eindige het resort namelijk op de vierde plek van ‘Best Hotel for Food Lovers in America’, in het leven geroepen door Bon Appétit Magazine.

Waunita Hot Springs Ranch

Net als bij tal van andere warmwaterbronnen in Colorado, waren de Ute en inheemse stammen een van de eersten die de Waunita Hot Springs ’thuis’ noemden. Ook de helende werking van de bronnen werd al vroeg door hen erkend. Het was in de late jaren 1880 toen Dr. Charles Davis zieke patiënten naar de bronnen bracht om ze te genezen. De hot springs zijn door de jaren heen in handen van verschillende eigenaren geweest totdat The Pringle familie het in 1962 kocht en er een dude en guest ranch van maakte. Als paarden- en natuurliefhebber is de ranch een absolute must! Ook als liefhebber van de The Waltons, een populaire serie uit de jaren ’70 en ’80, is de ranch onmisbaar. Het is namelijk alsof je zo op de set van de Amerikaanse hitserie stapt.