UNESCO heeft onlangs vier archeologische sites in de Diquís Delta, in het zuiden van Costa Rica, opgenomen in de lijst van Culturele Werelderfgoederen. De ruim 300 stenen bollen worden wereldwijd bewonderd door hun opvallende, vrijwel perfecte cilindervorm en stellen archeologen al jaren voor een raadsel. De oorsprong en het doel dat de vindplaatsen dienden, blijft tot op de dag van vandaag onbekend.

Raadselachtige sites maken Costa Rica trots

De archeologische sites van Diquís zijn een uniek voorbeeld van de complexe sociale, economische en politieke stelsels uit de periode 500 – 1500 na Chr, ook wel de pre-Colombiaanse tijd. De vindplaatsen omvatten paden, heuvels, begraafplaatsen en de ruim 300 perfecte cilindervormige bollen die een diameter van 2 tot 8 meter hebben. De betekenis van de bollen, waarvoor ze gebruikt werden, hoe ze gemaakt zijn en waarom ze juist hier geplaatst zijn is nog altijd een mysterie. “Deze toekenning van UNESCO is een eer voor ons land,” aldus Luis Guillermo Solis, President van Costa Rica. “De Diquís cultuur geeft Costa Rica’s pre-Colombiaanse erfgoed weer en is onderdeel van onze rijke geschiedenis. Met trots onderhouden wij deze bijzondere plekken en vieren we hun archeologische rijkdom.”

Eerste Culturele UNESCO Werelderfgoed voor Costa Rica

Met deze benoeming heeft Costa Rica haar eerste Culturele UNESCO Werelderfgoed in de wacht gesleept. Wel had het Latijns-Amerikaanse land al een aantal Natuurlijke Werelderfgoederen zoals het Talamanca Range-La Amistad reservaat / Nationaal park La Amistad (gedeeltelijk in Panama), Cocos Island Nationaal Park en het beschermde gebied van Guanacaste.

Over het Werelderfgoedverdrag en UNESCO

Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. UNESCO directeur Pilar Alvarez-Laso: “UNESCO streeft ernaar fundamentele, internationale standaarden aan te geven en geeft nationale overheden de middelen om plekken van historisch belang te onderhouden. Ons doel is altijd om een balans te vinden tussen conservatie en socio-economische ontwikkeling voor de lokale gemeenschappen.”

Kans voor eco-paradijs Costa Rica

“Deze internationale erkenning geeft ons een geweldige kans om onze rijke cultuur en unieke historische attracties te laten zien aan een wereldwijd publiek”, aldus Wilhelm von Breymann, Costa Rica’s Minister van Toerisme. “Wij streven ernaar om onze internationale bezoekers steeds kennis te laten maken met nieuwe plekken. Costa Rica heeft een authentiek toeristisch product met talloze mogelijkheden voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking en de rijke geschiedenis van het land. De voordelen van het gespendeerde toerisme geld reiken veel verder dan het versterken van de economie. Het helpt bij de verdere ontwikkeling van lokale gemeenschappen en versterkt de Costa Ricaanse identiteit.” De Costa Rica Tourism Board (ICT) is verantwoordelijk voor de promotie van het land als vakantiebestemming door de belangrijkste culturele en natuurlijke bezienswaardigheden uit te lichten en proactief mee te werken aan het behoud van de culturele rijkdommen van het land.
Costa Rica heeft 26 nationale parken, 8 biologische reservaten en een aantal beschermde gebieden die eco-liefhebbers van over de hele wereld trekken. En nu dus ook een Werelderfgoed rijker.
Kijk voor meer informatie over Costa Rica op www.visitcostarica.com