Eind december gaat in de Nederlandse bioscopen de nieuwe DreamWorks Pictures film ‘The Help’ in première. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2009 van de Amerikaanse schrijfster Kathryn Stockett en speelt zich af in het Mississippi van de jaren ’60. In Nederland werd het boek bekend onder de naam ‘Een Keukenmeidenroman’.

Vijf Golden Globe Nominaties

‘The Help’ volgt het leven van zwarte huishoudsters in het Mississippi van de jaren ’60 aan wie wel de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd maar niet het poetsen van het tafelzilver. De eigenzinnige jonge schrijfster Skeeter (gespeeld door Emma Stone), dochter van eigenaars van een katoenplantage, wil hun persoonlijke levensverhalen bundelen in een boek. De huishoudsters, onder aanvoering van Aibileen en Minny, zijn eerst terughoudend maar al snel komen de verhalen los. Zij zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten. In Amerika sleepte de succesvolle film onlangs maar liefst vijf Golden Globe nominaties in de wacht.

Boost voor het toerisme

Het stadje Greenwood in Mississippi stond model voor de plaats Jackson waar het verhaal zich in het boek en de film afspeelt. Toeristen kunnen in Greenwood inmiddels een rondleiding maken langs bekende plaatsen uit de film. ‘The Help’ speelt zich af tegen de achtergrond van de Human Rights Movement, naast de blues één van de pijlers van het toerisme in Mississippi. Langs historische plaatsen die het verhaal van de mensenrechtenbeweging vertellen loopt nu een toeristische route, de Mississippi Freedom Trail.

Mississippi Blues Trail gaat digitaal

Een andere toeristische route is de in 2008 geïntroduceerde Mississippi Blues Trail. Met de creatie van deze trail wilde de Blues Commission in Mississippi destijds de historisch zo belangrijke blues in kaart brengen en toegankelijk maken voor alle blues liefhebbers. Op belangrijke plekken, zoals het geboortehuis van Elvis in Tupelo en de Muddy Waters home site in Clarcksdale werden zogenaamde blues markers geplaatst met daarop meer informatie. Alle informatie over deze blues markers is nu samengebracht in de iPhone app Blues Trail die men gratis kan downloaden.

Win kaartjes voor The Help op de Vakantiebeurs

Van 10 t/m 15 januari is Mississippi Tourism aanwezig op de Vakantiebeurs in Utrecht. De stand (A066) wordt gedeeld met Tennessee Tourism en is te vinden in het Discover America Paviljoen in Hal 1 (Verre Bestemmingen). Bezoekers maken dagelijks kans op twee gratis kaartjes voor de film ‘The Help’.