De Guatemala Tourist Board is sinds kort een avontuurlijke excursie rijker, namelijk de Maya Trek. Tijdens deze 3-daagse trek door de tropische jungle waarbij natuur, cultuur en archeologie centraal staan, maakt de bezoeker kennis met het grootste Maya biosfeerreservaat van Guatemala. De tocht wordt begeleid door ervaren gidsen en start in El Cruce Dos Aguadas en eindigt in Parque Nacional Tikal. Altijd al in de voetsporen van de Maya’s willen stappen? Dan is deze trektocht een absolute must-do!

De Maya Trek loopt dwars door het hart van de Maya-wereld, die zo’n 19% van het totale landoppervlak van Guatemala in beslag neemt. De Maya jungle beslaat de landen Mexico, Belize en Guatemala en behoort tot een van de grotere tropische wouden in de wereld.

In de voetsporen van de Maya’s

In groepen van niet meer dan 15 personen trekken de deelnemers 50 kilometer door de Maya jungle. Lopend door de Buenavista vallei, een van de belangrijkste commerciële routes tijdens de Klassieke Maya Periode (van 800 v.Chr. tot 1200 n.Chr.), stappen de avonturiers in de voetsporen van de legendarische Siyaj K’ak. Deze strijder uit Tehotihuacan veroverde ooit het gebied wat wij vandaag de dag kennen als Peten. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de politieke stabiliteit en economische groei van het gebied.

De Maya Trek

Cruce Dos Aguadas, gelegen in het Maya biosfeerreservaat, is het startpunt van de tocht. Vervolgens maken de deelnemers kennis met de beschermde biotoop van San Miguel de la Palotada-El Zotz. Hier bezoeken de wandelaars de thuishaven van zo’n 15 verschillende soorten beschermde vleermuizen, spinnen, apen, vogels en planten. Ook maken de hikers hier kennis met de archeologische site el Zotz, een van de belangrijkste steden uit de Maya periode en tevens het politieke centrum van de Buenavista Vallei. De volgende dagen van de tocht staan in het teken van de jungle van El Yesal en archeologische sites als El Palmar en Chiquin-Tikal. Het Nationale Park van Tikal is Guatemala’s belangrijkste archeologische schat en ook meteen het eindstation van deze unieke trektocht.

Cruce Dos Aguadas

De Maya Trek wordt georganiseerd door de toeristische dienst van Cruce Dos Aguadas en maakt uitsluitend gebruik van lokale gidsen. Op deze manier wordt bijgedragen aan de lokale economie en kan het milieu beschermd worden. Verwacht wordt dat er in de toekomst meer vergelijkbare tochten georganiseerd zullen worden. Voor meer informatie over deze unieke Maya tocht bezoek de website.