Vrijdag 4 april 2014 is het exact 46 jaar geleden dat Dr. Martin Luther King Jr. werd neergeschoten op het balkon van zijn hotelkamer in het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee. Nadat het motel in 1982 haar deuren sloot, werd het gebouw aangekocht door de Martin Luther King Jr. Memorial Foundation. De stichting liet hotelkamer 306 intact en verbouwde de rest van het motel tot een museum dat in september 1991 haar deuren voor het eerst opende voor het publiek. Na een verbouwing die 18 maanden in beslag nam, zal het vernieuwde National Civil Rights Museum zaterdag 5 april officieel heropend worden.

National Civil Rights Museum

De permanente tentoonstelling van het National Civil Rights museum beschrijft de strijd voor burgerrechten vanaf de komst van de eerste Afro-Amerikanen die in de 17e eeuw op slavenschepen naar Amerika kwamen tot aan de moord op King en de strijd die mensen heden ten dage overal ter wereld nog moeten voeren. Met de verbouwing en herinrichting die ruim 27 miljoen dollar kostte, heeft het museum een belangrijke vernieuwing ondergaan “We kunnen niet wachten om het nieuwe museum aan het publiek te laten zien”, aldus Beverly Robertson, voorzitter van het National Civil Rights Museum. “Bezoekers kunnen nu ook leren over enkele van de minder bekende leiders van de burgerrechtenbeweging via nieuwe interactieve en visueel aantrekkelijke tentoonstellingen waarin we de verhalen vertellen van gewone mensen die ongewone dingen hebben bereikt.”

Civil Rights Act

Dit weekend vormt het hoogtepunt van het 18 maanden durende bouwproject. Rondom de heropening van dit belangrijke museum vinden dan ook diverse activiteiten plaats in Memphis. Op vrijdag 4 april is een forum georganiseerd ter gelegenheid van de historische passage van de Civil Rights Act in 1964, exact 50 jaar geleden. Aan dit forum zullen o.a. Dr. Bernard Lafayette, bekend burgerrechten activist en Barry Goldstein, vooraanstaand burgerrechten advocaat deelnemen. ’s Avonds wordt een wake gehouden bij het voormalige Lorraine motel ter nagedachtenis aan de aanslag op Dr. Martin Luther King Jr. Zaterdag 5 april start eerst met een Freedom Forward Parade waarna de officiële openingsceremonie, de Breaking of the Chains, zal plaatsvinden.

Meer informatie

Het National Civil Rights Museum is gevestigd in het historische kunstdistrict van Memphis op 450 Mulberry Street. Overigens maakt de plek vanwaar James Earl Ray zijn schoten op King loste, aan de overkant van de straat, ook deel uit van het museum. Vanaf zaterdag 5 april is het dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur, behalve op dinsdag, dan zijn de deuren gesloten. Op zondag opent het museum pas om 13:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.civilrightsmuseum.org en www.memphis-mississippi.nl.