Autoverhuurder Alamo.nl informeert reizigers beter over de talrijke mogelijkheden om de huurauto in een andere plaats in te leveren dan waar hij is opgehaald in Noord-Amerika. Hier zijn in de meeste gevallen geen kosten aan verbonden. Aanleiding hiervoor is dat uit eigen onderzoek is gebleken dat consumenten nauwelijks op de hoogte waren van deze kostenbesparende optie. Vaak mag daarbij zelfs de grens tussen Amerika en Canada worden overschreden.

Bij een one-way rental wordt een huurauto opgehaald bij de ene locatie en ingeleverd bij een andere locatie. Uit onderzoek van Alamo.nl blijkt dat Los Angeles Airport de meest geboekte locatie is voor een one-way. In 2016 was één op de tien one-ways een boeking voor de luchthaven van Los Angeles. Met name de route van Los Angeles Airport naar San Francisco Airport is populair onder huurders. 37% van de boekingen betrof deze route met de meest voorkomende huurperiode van 16 dagen. Ook rijdt bijna 20% van de autohuurders van de luchthaven van Los Angeles naar de luchthaven van Las Vegas in gemiddeld 18 dagen. In Canada is Vancouver een populair startpunt voor one-ways. Van het totale aantal one-ways start 6% in Vancouver. Het merendeel van deze huurders (66%) rijdt van de luchthaven van Vancouver uiteindelijk naar de luchthaven van Calgary. De gemiddelde huurperiode is 3 weken.

Er zijn verschillende soorten one-ways. Wanneer het een korte reisafstand betreft bijvoorbeeld van de luchthaven naar het hotel in de stad, kan een one-way dienen als alternatief voor een taxirit. Een andere optie is om van stad naar stad te rijden, zoals bij de reeds genoemde route van Los Angeles naar San Francisco. In een aantal gevallen is het mogelijk om met een in Amerika gehuurde auto de grens van Canada over te steken en daar de auto in te leveren, dit wordt ook wel een cross border one-way genoemd.

Grensoverschrijdende one-way

Ondanks dat één derde van de totale boekingen bij Alamo.nl een one-way is, van de Noord-Amerika boekingen is zelfs 41% een one-way, blijkt uit onderzoek van de autoverhuurder dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid van een cross border one-way. Terwijl een cross border one-way voor veel reizigers een goede uitkomst biedt tijdens het plannen van een reisroute.

Het is niet altijd mogelijk om vanaf een bepaalde stad rechtstreeks naar een andere stad in het buurland te rijden. In sommige gevallen is het wel mogelijk om alsnog de grens over te steken met een huurauto via een andere stad. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om vanaf Toronto naar New York te rijden. Het is echter wel mogelijk om vanaf Toronto naar Buffalo te rijden en daarna de weg te vervolgen naar New York. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor reizigers, aangezien vliegtickets naar Toronto vaak goedkoper zijn dan tickets naar New York. Ook is een auto huren in Toronto aanzienlijk goedkoper dan in New York.

Afleverkosten vermijden

Daarnaast zijn veel reizigers niet op de hoogte van het feit dat eventuele afleverkosten voor een one-way kunnen worden voorkomen. De hoogte van de drop-off kosten zijn afhankelijk van de locatie. In sommige gevallen rekent een locatie hoge afleverkosten, maar vervallen deze kosten wanneer de bestuurder via een andere stad reist. Andrea van Velzen, Customer Service Manager: ,Alamo.nl springt hier op in door tijdens het boekingsproces reizigers te informeren over de hoogte van de drop-off kosten. De ervaren medewerkers van de sales afdeling denken graag mee over de route en de mogelijkheden om drop-off kosten te vermijden”.