Werp een blik op de Texaanse evenementenagenda en het wordt direct duidelijk dat de staat nog altijd een talent heeft voor kunst, cultuur en creativiteit. Bezoek tot 1 augustus het plaatsje Marfa en bewonder de speciale tentoonstelling van twee Duitse objectkunstenaars. Austin staat in maart compleet in het teken van het interactieve South by Southwest Interactive-festival. De Texaanse hoofdstad is dan wederom de ontmoetingsplaats voor muzikanten, kunstenaars en innovatieve start-ups uit de hele wereld. En in Dallas? In Dallas wacht het enorme Arts District op bewonderaars van moderne kunst.

Austin festivalstad

Voor creatievelingen, muziekliefhebbers en techies is de Texaanse hoofdstad Austin dit jaar een absolute must visit. In maart staat Austin gedurende tien dagen in het teken van het legendarische South by Southwest Interactive Festival (SXSW). De conferentie is op het gebied van digitale technologie één van de belangrijkste evenementen van de Verenigde Staten en trekt jaarlijks muzikanten, filmmakers, kunstenaars en jonge ondernemers uit de hele wereld naar Austin. Liefhebbers van live muziek kunnen hun muzikale hart ophalen tijdens het Austin City Limits Music Festival (30 september – 2 oktober en 7-9 oktober 2016). Austin wordt ook wel de Live Music Capital of the World genoemd. Geen zorgen dus als een bezoek aan deze ritmische stad buiten bovengenoemde festivaldata valt.

Chinati Foundation

In het westen van Texas in de buurt van Big Bend National Park vindt men in het 2.000 inwoners tellende stadje Marfa ‘De Chinati Foundation’. Deze stichting beheert onder andere de kunstverzameling van de in 1994 overleden schilder en beeldhouwer Donald Judd. Het unieke van de kunstwerken (installaties) in Marfa is dat hier kunst wordt aangetroffen in de context van de omringende architectonische ruimtes en dat de werken zich in een natuurlijke situatie bevinden. Tot 1 augustus presenteert De Chinati Foundation een speciale tentoonstelling met kunstwerken van de Duitse objectkunstenaars Peter Roehr en Charlotte Posenenske. In 2016 wordt het gebied uitgebreid met werken van de kunstenaar Robert Irwin.

Dallas Arts District

Liefhebbers van moderne kunst zijn ook in Dallas zeker aan het juiste adres. Het Dallas Arts District bestaat uit ‘19 blocks’ en is daarmee een van de grootste kunst complexen in de Verenigde Staten. De gebouwen, ontworpen door gerenommeerde architecten, zijn op zichzelf al een kunstwerk. Een van Texas’ belangrijkste musea is het ‘Dallas Museum of Art’.

Texas, een staat met veel gezichten

Texas is na Alaska de grootste staat van Amerika. In het zuiden wordt deze “Lonestar” staat begrensd door de Golf van Mexico en de Rio Grande vormt de grens met Mexico. De zonnige zandstranden langs de Golf van Mexico, de dichte naaldbossen en plantages in het oosten, de uitgestrekte prairies in het noorden en de glooiende heuvels en diepe canyons in het westen geven deze staat haar vele gezichten. De grootste en bekendste steden van Texas zijn Dallas, Houston, Austin en San Antonio. De luchthavens van Houston en Dallas Forth Worth behoren met een 4e en 7e plaats beiden tot de 10 drukste luchthavens in de Verenigde Staten. KLM vliegt in de zomer 5x per week van Amsterdam naar Dallas, en net als United Airlines 7x per week naar Houston. Vanaf mei 2016 vliegt ook airberlin 4 keer per week vanaf Düsseldorf Airport naar Dallas/Fort Worth.