Riga is de huidige Europese Culturele hoofdstad en dat is niet zonder reden; waar je ook bent en wat je ook doet, Letland ademt cultuur. Dat het land van de blauwe meren met name de laatste jaren als doel heeft haar culturele status hoog te houden blijkt wel uit het aantal nieuwe musea en theaters. Van concertzalen in Gors en Cesis tot musea als het Museum of living Silver en het Daugavpils Mark Rothko Art Centre, Letland is de place-to-visit voor cultuurliefhebbers. Naast haar culturele rijkdom is de Baltische staat ook een paradijs voor de natuurliefhebbers onder ons. Wacht dus niet langer en voeg Letland aan die bucketlist toe.

Culturele aanwinsten

In een jaar tijd opende Letland niet een maar twee nieuwe concertzalen, het mag duidelijk zijn dat Letland hard aan de culturele weg aan het timmeren is. Het oostelijke plaatsje Rezekne is sinds 2013 een indrukwekkende concerthal (Gors) rijker en trekt nu al volle zalen. In mei 2014 opende Letland de state-of-the-art Vidzeme Concert Hal in Cesis, een charmant klein stadje op een uur rijden van Riga. Ook musea schieten als paddenstoelen uit de grond; het Daugavpils Mark Rothko Art Centre, gelegen in een oud fort op drie uur rijden van Riga vierde afgelopen jaar haar eerste verjaardag. Liefhebbers van zilver zijn in het Museum of Living Silver in Limbazi aan het juiste adres en voor diegenen die meer willen weten over de geschiedenis van Letland zijn het Latvian War Museum en het National History Museum of Latvia aanraders.

Back to nature

Letland is een van de meest dunbevolkte landen van de Europese Unie. Het is dus niet verwonderlijk dat ook de natuur uitnodigt tot een bezoek. Met ruim 500 kilometer kustlijn en een landschap dat voor 50% uit bossen bestaat, is de Letse natuur een perfecte setting voor actieve reizen. Ski langs de Baltische zee en aanschouw de natuurlijke ijssculpturen of bezoek Letland tijdens het zomerseizoen en bewandel de educatieve Wild Orchid Trail in Pape. En wat doe je na een actieve dag in de Letse buitenlucht? Juist, ontspannen in een traditionele Letse sauna.

Bereikbaarheid Letland

Letlands nationale luchtvaartmaatschappij AirBaltic biedt directe vluchten tussen Amsterdam en Riga. Lowcost maatschappij Wizz Air vliegt tussen Eindhoven en Riga. Een populair alternatief is de camper. Rij vanuit Nederland met de camper naar de Duitse plaats Travemunde en pak de ferry naar de haven van Vetspils of Liepaja.

Meer informatie over Letland is te vinden op www.latvia.travel/en.