Tankersurfen is de nieuwste sensatie in Texas: op een surfplank over de enorme boeggolven van olietankers scheren in het Houston Ship Channel. Nadat National Geographic Traveler Magazine onlangs in het fenomeen dook, trekken golfsurfers massaal naar de baai tussen Houston en Galveston.

De hype zet Texas definitief op de kaart als surfbestemming, zowel voor vakantiegangers die een unieke dimensie aan hun reis willen toevoegen, als voor de diehard adrenalinejunkies in de surf scene. Populair waren altijd al de ongerepte surfstranden aan de Golf van Mexico, zoals op het idyllische Padre Island, maar nadat recentelijk diep in het binnenland het spectaculaire golfslagbassin NLand Surf Park open ging en het tankersurfen plots volop in de picture staat, is Texas hotter than hot in de surfwereld.

Bijzonder van de Texaanse topsurflocaties is dat ze alle drie vlakbij populaire attracties en bezienswaardigheden liggen. De honderden mammoettankers die de Texaanse olie van de terminals bij Houston over de oceaan vervoeren, varen zo ongeveer langs het Space Center van de NASA, de wereldberoemde plek van waaruit de eerste bemande maanlandingen werden geregisseerd. Tegenwoordig open voor jong en oud. Een prachtig uitzicht over de Galveston Bay en het bizarre landschap van de olie-industrie heb je vanaf de obelisk op de San Jacinto Battleground, nu een staatspark maar in de negentiende eeuw de plek waar de strijd om een onafhankelijk Texas werd gestreden. Daar kun je ook het oude oorlogsschip Texas bezoeken, dat in beide Wereldoorlogen een belangrijke rol speelde. Het tankersurfen wordt aangeboden door Captain James Fulbright, die ’s zomers met een volledig gecertificeerde boot surfers (en toeschouwers) meeneemt op jacht naar de kilometerslange tankergolven.

Het nieuwe NLand Surf Park is Amerika’s eerste en enige golfslagbassin voor surfers. Dankzij de ecologisch verantwoorde opvang van regenwater kan 41 miljoen liter water in beweging worden gebracht. Waardoor zowel beginnende als ervaren surfers diep in het binnenland hun skills kunnen beproeven. NLand Surf Park ligt vlakbij Austin, de charmante hoofdstad van Texas, middenin Hill Country, waar wijngaarden, dude ranches en historische immigrantenplaatsjes de atmosfeer bepalen. Een topper in Austin is 6th Street, dat kroeg na kroeg een muziekpodium biedt aan aankomende en gearriveerde artiesten.

De traditionele surfspots van Texas zijn in de Golf van Mexico. Vrijwel voor de gehele kust, van het historische en levendige badplaatsje Galveston tot de grens met Mexico, ligt een barrière van langgerekte eilanden met duinen. De omstandigheden zijn er ideaal. Een lange mooie zomer, briesjes tot stevige winden tot orkaankracht en prachtige zandstranden. Wie veel vertier zoekt, moet in Galveston, Corpus Christi en South Padre Island zijn. Wie vooral wil genieten van de ongerepte natuur, kan vanuit Corpus Christi naar de Padre Island National Seashore, een lint van meer dan 110 kilometer, beschermd door de National Park Service. Je vindt er 380 vogelsoorten, nestende zeeschildpadden en unieke flora.

Texas, een staat met veel gezichten

Texas is na Alaska de grootste staat van Amerika. In het zuiden wordt de Lone Star State begrensd door de Golf van Mexico en de Rio Grande vormt de grens met Mexico. De zonnige zandstranden langs de Golf van Mexico, de dichte naaldbossen en plantages in het oosten, de uitgestrekte prairies in het noorden en de glooiende heuvels en diepe canyons in het westen geven deze staat haar vele gezichten. De grootste en bekendste steden van Texas zijn Dallas, Houston, Austin en San Antonio. De luchthavens van Houston en Dallas & Fort Worth behoren met een 4de en 7de plaats tot de 10 drukste luchthavens in de Verenigde Staten.

Kijk op www.traveltexas.com/nl voor meer informatie en volg Texas op social media: Facebook · Twitter