Het Amerikaanse National Travel & Tourism Office (NTTO) heeft cijfers vrijgegeven over het aantal bezoekers dat in 2013 naar de USA reisde. In totaal bezochten maar liefst 69.8 miljoen internationale bezoekers de VS voor 1 of meerdere nachten, een stijging van 4,6%. Voor 2014 wordt een verdere groei van 3,6% voorspeld, waarmee het bezoek zou uitkomen op 72.2 miljoen.

Top 5

Logischerwijs zijn de buurlanden Canada en Mexico leverancier van de meeste bezoekers. Beide landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het totaal aantal buitenlandse bezoekers, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. Taiwan, Columbia en China waren de grootste stijgers in de top 20 in vergelijking met 2012.

Aantal Nederlandse reizigers nagenoeg gelijk

Hoewel de cijfers van december nog niet bekend zijn gemaakt, ziet het er naar uit dat het aantal Nederlanders dat vorig jaar naar Amerika afreisde nagenoeg gelijk zal zijn aan het totaal van 2012 toen de teller stopte bij 601.013. Juli was de populairste maand in 2013, maar liefst 87.965 Nederlanders staken de plas over. De rustigste maand was januari met slechts 28.052 bezoeken. Verwacht wordt dat Nederland zal uitkomen op plaats 17 in de top 20 van landen met de meeste bezoekers naar de USA. Ruim driekwart van de bezoeken betreft leisure, bijna 22% valt in de categorie zakenreiziger.

Toerisme van groot belang voor de VS

Sinds zijn aantreden heeft President Obama altijd het belang van toerisme voor de VS onderstreept. Niet verwonderlijk als je weet dat het toerisme in 2013 goed was voor 2,7% van het GDP en bijna 8 miljoen banen. Hiervan worden 1.2 miljoen banen gegenereerd door internationale bezoekers. Uit cijfers die afgelopen week werden gepresenteerd tijdens IPW14 in Chicago, blijkt dat elke 73 extra internationale bezoekers garant staan voor 1 extra baan. Daarnaast is de travel industry op dit moment de snelst groeiende markt in de VS. Tijdens IPW14 werd tevens bekend gemaakt dat de voor 2020 geplande 100 miljoen buitenlandse bezoekers al in 2019 gehaald zullen worden.

Brand USA

Allemaal resultaten die grotendeels op het conto van Brand USA geschreven kunnen worden. Brand USA werd in 2010 opgericht als direct resultaat van de Travel Promotion Act en heeft als doel om de USA als reisbestemming wereldwijd te promoten. In Nederland is Brand USA samen met Target Travel Marketing betrokken bij de organisatie van het Amerika paviljoen op de Vakantiebeurs.

Target Travel Marketing is een communicatie & consultancy bureau, gespecialiseerd in destination marketing. Met een groot aantal Amerikaanse staten en bestemmingen in haar portfolio, is TTM verantwoordelijk voor de promotie van een groot deel van de USA in de Benelux.