De komende twee zaterdagen besteedt het Belgische tv-programma Vlaanderen Vakantieland aandacht aan Rocky Mountain International, om precies te zijn aan de staten South Dakota en Wyoming. Presentator Vincent Verelst rijdt vanuit Rapid City door de uitgestrekte Badlands. Dat is het land van de onderdrukte Lakota-indianen en Mount Rushmore, hèt uithangbord van de Amerikaanse democratie. Ook wordt een bezoek gebracht aan Deadwood, het bekendste cowboydorp van de broeierige goudkoorts en de revolverhelden Calamity Jane en Wild Bill Hickok. In aflevering 2 rijdt hij verder naar het westen tot hij aan de poort staat van het oudste en bekendste Nationale Park van de wereld: Yellowstone. Eén ding staat nu al vast: This is the real stuff.

Aflevering 1, zaterdag 5 november: South Dakota

Vincent Verelst rijdt zijn allereerste miles zoals het hoort, in een monsterachtige SUV. Dwars door de “Mount Rushmore State” South Dakota. De vier gigantische presidentshoofden, uitgehouwen in de vaak bezongen Badlands, sieren de cover van zowat elke reisgids over Noord-Amerika. Maar voor de Lakota-indianen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebergte is het nog steeds een doorn in het oog. Hun repliek, het 170 meter hoge Crazy Horse Monument op een half uurtje rijden, is bijna klaar. De indrukwekkende maanlandschappen in het oneindige South Dakota worden van tijd tot tijd onderbroken door indianenreservaten. In het Pine Ridge Indian Reservation hangt een sombere sfeer, maar je krijgt er van de lokale bevolking wel de echte, vaak ijzingwekkende verhalen te horen. Wat er zich bijvoorbeeld ooit afspeelde in Wounded Knee. In het voormalige cowboydorp Deadwood gaat het er dan vrolijker aan toe. Ooit heerste hier de goudkoorts en schoten Calamity Jane en Wild Bill Hickok in het wild om zich heen. Vandaag de dag moet je het stellen met de gelijknamige televisieserie en de hilarische reenactments in de legendarische Saloon Nr.10.

Aflevering 2, zaterdag 12 november: Wyoming

Aan de voet van het Big Horn-gebergte, een uitloper van de Rockies in de staat Wyoming ligt het dorpje Shell, dat vijftig inwoners telt. Eén van hen is de Vlaming Peter Decabooter die The Hide Out Ranch uitbaat. Een gebied zo groot als de provincie Vlaams-Brabant. Alles wat Vincent Verelst van op zijn terras ziet is eigendom van zijn gastheer. De gebergtes met een hoogte tot 4.000 meter, duizenden koeien en paarden, wilde ezels, elanden, antilopes. Dit is onvoorstelbaar. Maar het gaat nog verder. Iedereen die bij Peter verblijft wordt ook ingezet op de ranch. Vincent krijgt een initiatie Western Riding en trailriding. En dan is er het echte werk; het vee samendrijven tijdens een paardentrektocht op maat. The Hide Out Ranch heeft overigens nog een extra troef, het grenst aan het oudste Nationaal Park ter wereld: Yellowstone. 200 geisers en 10.000 warme bronnen maken duidelijk dat dit park één grote supervulkaan is. De bizons, beren en coyotes langs de weg zijn zich van geen kwaad bewust.

De afleveringen zijn te zien op tv Eén op zaterdag 5 en 12 november om 18:10 uur. Op zondag 6 en 13 november wordt het programma herhaald om 17:15 uur. Kijk voor meer informatie en een voorproefje op www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland.