Texas ideale bestemming voor romantici en astronomen

De nachtelijke hemel boven Big Bend National Park in het zuidwesten van Texas is een van de donkerste in Noord-Amerika en perfect voor sterrenkijken. Maar ook de State Parks Copper Breaks en Enchanted Rock zijn erg populair onder sterrenkijkers. Niet heel verwonderlijk dus dat beide parken onlangs door de International Dark Sky Association (IDA) als eerste State Parks benoemd zijn tot Star Park (Dark Sky Park). Naast deze twee State Parks zijn Big Bend National Park en de stad Dripping Springs de enige locaties in Texas met deze titel. Reden genoeg voor astronomen en romantici om een bezoek aan de Lone Star State te brengen.

In druk bewoonde gebieden belemmert kunstmatige verlichting van steden en gebouwen het zicht op de sterren. Big Bend National Park is zeer dunbevolkt waardoor het een van de beste plaatsen in Noord-Amerika is voor sterrenkijkers. Texas is de staat met de minste lichtvervuiling in heel de Verenigde Staten, bezoekers zien hier dan ook gemiddeld 10 keer zo veel sterren dan in een middelgrote stad.

International Dark Sky Parks

International Dark Sky Parks (IDSP) zijn door de International Dark Sky Association (IDA) gecertificeerde regio’s, met een uitzonderlijke sterrenhemel. De Schaal van Bortle classificeert de sterrenhemel, afhankelijk van de duisternis, van klasse 1 (zeer donker) tot klasse 9, wat overeenkomt met het lichtvolume van een stad. Het Texaanse Big Bend National Park is geclassificeerd in de eerste klasse.

Sky Walks in Copper Breaks State Park

Copper Breaks State Park, gelegen op ongeveer 21 kilometer ten zuiden van de Noord-Texaanse stad Quanah, staat op de Bortle-Schaal in de tweede klasse. Al meer dan 19 jaar komen sterrenkijkers in de maanden april tot oktober naar dit park vanwege de zogenaamde ‘Star Walks’. Met een beetje geluk vangen bezoekers met het blote oog een glimp op van een vallende ster, de Melkweg of andere hemellichamen. De populaire ‘Star Walks’ zijn altijd onder begeleiding van een gids en starten bij zonsondergang. In aanvulling op deze wandeling, kunnen bezoekers ’s nachts door telescopen sterren bekijken.
Enchanted Rock State Park, 24 kilometer ten noorden van Fredericksburg, ligt in de regio Texas Hill Country en is niet alleen bekend om de grootste granieten monolieten in de VS, maar ook om zijn legendarische ‘Rock Star Parties’. Elk jaar in september nodigt De vereniging van de ‘Hill Country Astronomers’ geïnteresseerden uit voor dit evenement.

Texas, een staat met veel gezichten

Texas is na Alaska de grootste staat van Amerika. In het zuiden wordt deze “Lonestar” staat begrensd door de Golf van Mexico en de Rio Grande vormt de grens met Mexico. De zonnige zandstranden langs de Golf van Mexico, de dichte naaldbossen en plantages in het oosten, de uitgestrekte prairies in het noorden en de glooiende heuvels en diepe canyons in het westen geven deze staat haar vele gezichten. De grootste en bekendste steden van Texas zijn Dallas, Houston, Austin en San Antonio. De luchthavens van Houston en Dallas Forth Worth behoren met een 4e en 7e plaats beiden tot de 10 drukste luchthavens in de Verenigde Staten. KLM vliegt in de zomer 5x per week van Amsterdam naar Dallas, en net als United Airlines 7x per week naar Houston.