Big Bend, Guadalupe Mountain en Padre Island National Sea Shore: de Texaanse parken behoren tot de top van de nationale parken van de Verenigde Staten. Natuurliefhebbers en avonturiers kunnen hier hun hart ophalen. Ver van de gebaande paden vinden zij een breed scala aan outdoor activiteiten. Op 25 augustus 2016 richtte de toenmalige Amerikaanse president Wilson de National Park Service op. In 2016 vieren de parken derhalve hun honderdjarige jubileum.

Big Bend National Park

In het zuidwesten van Texas, dichtbij de Mexicaanse grens, kronkelt de Rio Grande rivier door een van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten: Big Bend National Park. Het park beslaat ruim 3000 vierkante kilometer. Bezoekers vinden hier naast de enorme kloof die de uitgestrekte Chihuahua-woestijn splijt ook een bergtop van ruim 2400 meter hoog. Het landschap en het droge, ruige klimaat geven Big Bend National Park de bijnaam “El Despoblado”, ofwel, het onbewoonde land. Maar Big Bend is bovenal een paradijs voor avonturiers. Het park, dat werd opgericht in 1944, heeft 320 kilometer aan wandelroutes en biedt daarnaast geweldige kanotochten over de Rio Grande.

Guadalupe Mountain National Park

Bijna 400 kilometer ten noordoosten van Big Bend National Park ligt het contrastrijke Guadalupe Mountain National Park, dat grenst aan de staat New Mexico. Een uitgebreid netwerk aan wandelroutes meandert over de hoogste piek van Texas, de 2667 meter hoge Guadalupe Peak. De unieke door water omgeven riffen van Guadalupe Mountain National Park, waarvanuit imposante bergtoppen omhoog rijzen, staan bekend om hun dieren en plantenwereld. Natuurliefhebbers komen, sinds de oprichting in 1966, vooral voor het spotten van vogels en sterren.

Padre Island National Seashore

Aan de Texaanse kust, bij de Golf van Mexico, ligt het langste onbewoonde eiland en barrière rif. Ruim 112 kilometer neemt Padre Island National Seashore in beslag. Deze scheidt de Golf van Mexico van Laguna Madre Bay en omvat naast de kustlijn ook de duinen en de lokale fauna. Padre Island National Seashore is met name van belang voor het voortbestaan van de met uitsterven bedreigde Kemps schildpad. Deze schildpad legt op het strand zijn eieren. In de winterperiode, van november tot maart, trekken ook veel trekvogels op weg naar Noord- of Zuid-Amerika hier langs. Vogelaars halen hun hart op: ruim 380 soorten vogels kunnen gespot worden onder professioneel begeleide birdwatching tours.

National Park Service

De National Park Service beheert alle 407 nationale parken van de Verenigde Staten van Amerika. Hun doelstelling en streven is om de landschappen, flora en fauna, evenals historische monumenten voor toekomstige generaties veilig te stellen. Op 25 augustus 2016 wordt de tweede eeuw van de National Park Service gestart met tal van festiviteiten.

Texas, een staat met veel gezichten

Texas is na Alaska de grootste staat van Amerika. In het zuiden wordt deze “Lonestar” staat begrensd door de Golf van Mexico en de Rio Grande vormt de grens met Mexico. De zonnige zandstranden langs de Golf van Mexico, de dichte naaldbossen en plantages in het oosten, de uitgestrekte prairies in het noorden en de glooiende heuvels en diepe canyons in het westen geven deze staat haar vele gezichten. De grootste en bekendste steden van Texas zijn Dallas, Houston, Austin en San Antonio. De luchthavens van Houston en Dallas Forth Worth behoren met een 4e en 7e plaats beiden tot de 10 drukste luchthavens in de Verenigde Staten. KLM vliegt in de zomer 5x per week van Amsterdam naar Dallas, en net als United Airlines 7x per week naar Houston.