De Amerikaanse staat Texas is een steeds populairdere bestemming onder Nederlandse reizigers. Uit onlangs gepubliceerde cijfers blijkt dat zo’n 55.000 Nederlanders in 2013 een bezoek brachten aan de Lone Star State, een stijging van 18,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Reden voor deze groei kan gevonden worden in het feit dat Texas in 2013 de moord op John F. Kennedy 50 jaar geleden herdacht. Daarnaast startte KLM in 2013 met directe vluchten naar Dallas. Deze positieve ontwikkeling heeft tot een stijging in het aantal Nederlandse bezoekers geleid.

Het aantal Nederlandse passagiers steeg in 2013 met 19%, dit is vergelijkbaar met 8.000 bezoekers. Interessant om te zien is dat zes van de tien Nederlandse reizigers de VS binnen kwamen via Houston (54%) of Dallas (7%). Texas constateert verder dat het gemiddeld aantal overnachtingen van de Nederlandse bezoeker 9,2 was in 2013. Reizigers verbleven 6,9 nachten in een hotel, dit staat gelijk aan 173.000 hotelovernachtingen. In totaal spendeerden bezoekers uit Nederland USD 47 miljoen in 2013.

Identiteit Nederlandse reiziger

Op de vraag wie de Nederlandse bezoeker nu eigenlijk is heeft Texas ook een antwoord gevonden: 97% is volwassen, hiervan is 64% man (43 jaar oud) en ruim een derde vrouw (42 jaar oud). Zo’n 8% van het totaal aantal bezoekers is gepensioneerd. Het gemiddelde inkomen van de Nederlandse bezoeker in Texas bedroeg vorig jaar EUR 72.000.

Nederlanders (42%) verplaatsten zich het liefst per huurauto door Texas. Toch maakte 49% gebruik van een privé- of bedrijfsauto. Een verklaring voor het hoge percentage privé- en bedrijfsauto’s kan gevonden worden in het feit dat in Houston diverse multinationals, waaronder Shell, een kantoor hebben. Maar liefst 26% van alle Nederlanders bezocht de staat om werk gerelateerde redenen.

Texas als vakantiebestemming

Van alle Nederlandse bezoekers bezocht 53% Texas om vakantie te vieren. Shoppen blijft een van de populairste activiteiten tijdens een bezoek aan Texas, maar ook het hoge cowboy gehalte, de ranches en de vele historische bezienswaardigheden en kunstgalerijen blijken belangrijke motivatoren. Populaire steden zijn Dallas, Fort Worth, Houston, Austin en San Antonio. Daarnaast stijgen kustplaatsen als Galveston en Corpus Christi de laatste jaren enorm in populariteit.

Populariteit Amerika

Niet alleen Texas maar ook de Verenigde Staten in het algemeen zijn de afgelopen jaren erg in populariteit gegroeid. Uit cijfers blijkt dat het aantal Nederlandse reizigers naar de VS de afgelopen tien jaar met 39% is toegenomen. Verwacht wordt dat de komende jaren het aantal Nederlandse reizigers naar de VS jaarlijks met 1,4% zal groeien.

Bereikbaarheid Texas

KLM vliegt in het zomerseizoen rechtstreeks naar Dallas/Fort Worth, in het winterseizoen met een overstap. Ook American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Lufthansa en British Airways vliegen met een overstap op Dallas/Fort Worth en Houston. Voor meer informatie over Texas kijk op www.travel-tex.com.