Alles is groter in Texas! Zo ook de bierscene. De staat is erg trots op haar rijke erfgoed, bloeiende kunstscène en onderscheidende lokale cultuur. Er is dan ook geen ontkennen aan dat de Lonestar State beschikt over verschillende eervolle titels. Maar wat veel mensen niet weten is dat Texas ook de thuisbasis is van uitzonderlijke ambachtelijke bierbrouwerijen. Dus denk bij een volgende trip naar Amerika ook zeker aan deze bierstaat gelegen in Zuidwest-Amerika. Dit zijn de vijf steden waar tijdens een bezoek aan Texas zeker een biertje gedronken moet worden:

Houston’s Saint Arnold Brewing Company

Houston is bekend om haar wereldwijde handel, het NASA Johnson Space Center en entertainment, maar deze moderne metropool heeft ook bierliefhebbers veel te bieden. Een absolute must visit in Houston is Texas’ oudste ambachtelijke brouwerij; Saint Arnold Brewing Company. In dit historische etablissement wordt een aantal van de meest populaire blends van de staat geproduceerd. De oprichter van deze brouwerij, Brock Wagner, komt uit een familie van bierbrouwers en perfectioneerde zijn bierbrouwkunsten in onder andere België. Saint Arnold Brewing Company biedt haar gasten biertjes van wereldklasse, reden genoeg om een bezoek te brengen aan deze bijzondere spot.

Keep Austin Weird

De volgende stad die niet mag ontbreken tijdens je biertocht door Texas is Amerika’s ‘Music Capital’ Austin. En net als de strijdkreet van deze stad ‘Keep Austin Weird’, zijn ook de biertjes uit Austin heerlijk vreemd. De Jester King Brewing Company is gevestigd in een klassieke boerderij en is een van de belangrijkste bierbrouwerijen van Texas. Niet alleen hebben de bieren hele bijzondere creatieve namen, ook het fermentatieproces is in tegenstelling tot de traditionele blends, erg uniek. Een paar opvallende smaken zijn La Petit Prince Farmhouse Table Beer, Bonnie the Rare Berliner Weisse en Wytchmaker Farmhouse Rye India Pale Ale. Zorg dat je op vrijdag, zaterdag of zondag een van de bier proeverijen bijwoont, zeker een aanrader! Austin Beerworks is de-place-to-drink-craft-beer als je op zoek bent naar een frisse, alternatieve spot. Deze up-and-coming bierbar biedt een breed assortiment aan seizoensgebonden bieren. Aanraders zijn de Fire Eagle Amerikaanse IPA en de razend populaire Peacemaker Anytime Ale.

San Antonio

Na alle ‘gekkigheid’ van Austin is het tijd voor rust en ontspanning aan de Riverwalk in San Antonio. Bezoek hier de Freetail Brewing Company en geniet van live muziek en geweldige biertjes. Deze bierbar begon ooit als een buurtcafé en werd op een gegeven moment letterlijk door duct tape bij elkaar gehouden. Hierna werd het een hippe hangout waar bierliefhebbers samenkwamen om biertjes als Razzy Wheat Beer en Bat Outta Hell’s Lager te drinken. Dit laatste biertje dankt zijn naam aan het feit dat de Freetail Brewing Company pleit voor het behoud van freetail vleermuizen (San Antonio heeft ‘s werelds grootste vleermuizen kolonie).

Proef de smaak van Texas in Blanco

Voor een authentieke ‘smaak van Texas’ is de Real Ale Brewing Company in Blanco een must visit. Hier worden ongefilterde en ongepasteuriseerde smaken gemaakt die niet buiten de Lone Star State te proeven zijn. Deze rijke traditie van het creëren van unieke, natuurlijke mengsels weerspiegelt de Texaanse trots en begon ooit in de kelder van een antiekwinkel in Blanco. Sinds 1996 dient deze ‘kelder’ als proeflokaal vol IPAs, RYE IPAs, blonde ales, brown ales en Belgische tripels.

Dallas – Fort Worth

Bewaar het beste voor het laatst en bezoek de award winnende brouwerij Community Beer Company in Dallas. Dankzij de nieuwste technologie en een in-house gist lab wordt hier het lekkerste bier gebrouwen. De naam zegt het eigenlijk al maar het doel van de Community Beer Company is dat bierdrinkers en hun bezoekers een community vormen. Dat ze naar de brouwerij komen voor een tour, een biertje, naar muziek luisteren en kennis maken met lokale kunst. De Community Beer Company is erg populair in Texas en heeft vele prijzen gewonnen, met name voor hun Amerikaans/Engelse speciaal bier Public Ale.

Een aanrader in Fort Worth is het Fort Worth Collective Brewing Project. Deze brouwerij heeft een huiselijke sfeer en biedt naast ochtend yogasessies, het hele jaar door geweldige biersoorten met namen als Mustache Rye’d en Tropic Thunder.