Vanaf februari 2012 kan men ook in Zwolle terecht bij Vaccinatiecentrum Nederland. Aan de Hogeland 10 wordt wekelijks spreekuur gehouden door gecertificeerde verpleegkundigen. Onlangs heeft TNO NIPO een onderzoek uitgevoerd over de kennis van Nederlanders over reizigersziektes. Volgens een ruime meerderheid van de Nederlanders  (67%), is malaria   reizigersziektenummer 1 is. Buikloop, diarree en maag-darmklachten (33%) en hepatitis (32%) worden ook door (bijna) eenderde van de Nederlandersgenoemd. Vrijwel alle Nederlanders hebben wel eens van hepatitis A (94%) of B (96%) gehoord, maar zijn minder goed bekend met de risico’s op vakantie.

Gespecialiseerd in reizigersadvisering

Vaccinatiecentrum Nederland is gespecialiseerd in reizigersadvisering en vaccinaties. Zo weten veel reizigers bijvoorbeeld niet dat je op bestemmingen dichtbij, zoals Turkije, Egypte, Marokko en zelfs Kroatië, al risico loopt om besmet te worden met Hepatitis A of B. Daarnaast is het voor verre bestemmingen uiteraard ook van het grootste belang om de juiste vaccinaties en/of medicatie te hebben. De kosten van reisvaccinaties worden in veel gevallen door de zorgverzekeraar vergoed. Informatie hierover is te vinden op de website van Vaccinatiecentrum Nederland: www.vacned.nl.

Consult op afspraak

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de GGD, werkt Vaccinatiecentrum Nederland op afspraak, zodat men niet lang hoeft te wachten en geen last heeft van volle wachtkamers. Een afspraak maken voor een persoonlijk advies kan eveneens via de website, maar ook telefonisch op 030-6774855. Naast Zwolle heeft Vaccinatiecentrum Nederland ook prikpunten in Amsterdam, Leusden en Utrecht.