Uit regelmatig onderzoek blijkt dat het bewustzijn bij reizigers over gezondheidsrisico’s bij verre reizen nog steeds groeit. Bij het plannen van vakanties naar bijvoorbeeld Azië of Afrika, wordt steeds vaker een persoonlijk reizigersadvies gevraagd aan gespecialiseerde vaccinatiecentra. Dat men bij reizen naar minder verre landen soms ook besmettingsgevaar loopt is minder bekend. Voor landen als Gambia, Turkije, Egypte, Marokko en zelfs Kroatië geldt tenminste een risico op Hepatitis A, ook als men in een luxe all-inclusive resort verblijft.

Tijdig vaccineren

“Als de reisbestemming eenmaal vaststaat, is het aan te raden tenminste 6 weken voor vertrek een afspraak te maken voor een advies en vaccinatie”, aldus Arjan Helle van Vaccinatiecentrum Nederland.”Een persoonlijk advies is altijd belangrijk, omdat er rekening gehouden kan worden met de gezondheidssituatie van de reiziger, medicijngebruik en eerdere inentingen. Vaccinatie tegen Hepatitis A en B moet binnen 6 maanden herhaald worden, daarna is de reiziger tenminste 25 jaar beschermd.”

Last minute boekingen

In het geval van een last-minute boeking naar een land waar men gezondheidsrisico’s loopt, wordt een bezoek aan een vaccinatiecentrum vaak achterwege gelaten. Juist bij vertrek op korte termijn is het echter belangrijk dat men zich goed laat informeren over de risico’s en vaak kan er met een eerste inenting toch een minimale mate van bescherming gerealiseerd worden.

Geen wachttijden

Vaccinatie Centrum Nederland is gespecialiseerd in reizigersadvies. Op www.vacned.nl is onder andere informatie te vinden over de risico’s per land. Vaccinatie Centrum Nederland werkt op afspraak, zodat men niet lang hoeft te wachten. Een afspraak maken voor een persoonlijk advies kan via de website of telefonisch op 030-6774855.