Nu het economische dal definitief achter ons lijkt te liggen, kiezen reizigers deze winter meer voor echt bijzondere vakanties. Dat signaleert WeFlyCheap, specialist in betaalbare vakanties, nu de boekingen voor afwijkende winter- en winterzonvakanties flink aantrekken. Waar vroeger simpelweg werd gekozen voor de aantrekkelijkste pistes in de Alpenlanden om daar te skiën of snowboarden, ziet WeFlyCheap nu een verschuiving naar bijzondere winterbelevenissen als ijsvissen, hondensledetochten, het noorderlicht spotten en wellnessen in de authentieke sauna’s of in warmwaterbronnen.

Traditionele wintervakantie passé: het moet vooral bijzonder

Ook komen verre bestemmingen steeds vaker in beeld, zowel zonnige oorden als landen waar de winter een wel heel bijzondere sfeer brengt. Zo was het vroeger ondenkbaar dat vakantiegangers in de winter naar IJsland, Lapland, Groenland, Kirgizië of Mongolië trokken, maar bij WeFlyCheap kijken ze er al niet meer van op als zulke reizen worden geboekt. Maar ook de warme bestemmingen doen het ineens beter bij de reisconsument: Ecuador, Namibië, Myanmar. Als het maar bijzonder is, lijkt de trend.

,,Natuurlijk gaan de mensen ook nog skiën, snowboarden of misschien langlaufen,” zegt directeur Eelko van Drongelen van WeFlyCheap. ,,Maar zelfs als dat nog steeds de hoofdmoot is, vindt de reisconsument dat een vakantie pas echt compleet is als er unieke ervaringen aan worden toegevoegd. Belevenissen die jij toch maar mooi meemaakt en ook een beetje trots kunt delen via de sociale media.”